Spectacol naval la Constanța. Programul complet al Zilei Marinei Române

Forțele Navale Rămâne prezintă manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române la Constanţa.
Activităţile organizate de Statul Major al Forţelor Navale se vor derula miercuri, 15 august,  pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte.
”După un scurt ceremonial militar de întâmpinare a persoanei oficiale, la ora 10.00, în acordurile Imnului Naţional, se va ridica Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.
Mesajul de bun-venit va fi adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, urmând ca Drapelul de Luptă al structurii centrale de conducere a Marinei Militare Române să fie decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă” cu însemn de pace, în grad de „Ofiţer”.
După alocuţiunile persoanelor oficiale, va avea loc un scurt serviciu religios, iar, pe mare, va fi depusă o ancoră de flori, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun va veni din larg şi va da startul spectacolului naval. În deschidere, drapelele României, NATO şi cel al Uniunii Europene vor fi purtate de ambarcaţiuni rapide, dar şi de un elicopter Puma Naval.
Cel mai longeviv ambasador al României pe mările şi oceanele lumii, Nava-Şcoală „Mircea”, şi cadeţii Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” vor saluta publicul de pe faleză împreună cu velierul italian „Palinuro” şi cu cadeţii acestuia, veniţi special pentru acest eveniment, iar „Vânjosul”, „Voinicul” şi „Vârtosul”, cele mai noi remorchere multifuncţionale ale marinarilor, vor încânta publicul, prin manevre navale.
Spectacolul va continua cu inserţia aeriană a scafandrilor de incursiune, care vor fi lansaţi de la bordul unui elicopter, urmată de o secvenţă de luptă împotriva aviaţiei inamice, executată de toate navele din dispozitivul de pe mare.
Peste câteva minute, scenariul va continua cu o procedură standard de căutare şi de atac a unui submarin inamic, realizată de două elicoptere Puma Naval, un avion de cercetare P 8 Poseidon (SUA), corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi de trei ambarcaţiuni rapide. După descoperirea submarinului inamic, acesta va fi atacat din aer şi de pe mare. Un elicopter Puma Naval va lansa asupra acestuia o torpilă uşoară „Sting Ray”, iar corveta îl va ataca cu torpile, bombe antisubmarin şi bombe reactive.
Va urma respingerea unui desant maritim, în zona ţărmului. Fictiv, inamicul va fi reprezentat de către infanteriştii marini, care se vor deplasa cu zece ambarcaţiuni rapide, pentru a ataca o clădire de pe mal, iar monitorul fluvial „Ion C. Brătianu”, vedeta blindată „Rovine”, două avioane de luptă F-16, două elicoptere Puma şi trei tunuri de 100 mm vor respinge atacul.
Marinarii nu vor aştepta să se liniştească apele, pentru că vor trece la următorul moment, ce va consta în combaterea migraţiei ilegale pe mare, realizată de nave şi ambarcaţiuni ale Ministerului Afacerilor Interne şi ale Agenţiei Române de Salvare a Vieţii pe Mare, după care este programată o secvenţă de contracarare a acţiunilor asimetrice pe mare.
Aceasta va fi executată de către scafandrii de luptă. Trei ambarcaţiuni rapide vor deschide foc asupra unei ambarcaţiuni inamice, pentru a o anihila. Scafandrii căzuţi în apă, vor fi recuperaţi, prin procedeul „rig-rope”, de către un elicopter Puma Naval, urmând să salute, din aer, prinşi de parâmă, publicul de pe faleză. Fregata „Regele Ferdinand” va defila prin faţa tribunei, cu un elicopter Puma Naval care va simula o manevră de apuntare, marcând terminarea exerciţiilor demonstrative.
În încheiere, în jurul orei 12.30, toate navele participante vor saluta audienţa printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare şi detaşamentele de militari din Forţele Navale Române, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi din Ucraina, care participă în premieră la sărbătorirea Zilei Marinei Române, vor defila pe faleza din faţa Comandamentului Flotei.
Manifestările vor continua în Portul Tomis, unde, la ora 13.00, va fi dat startul concursurilor tradiţionale marinăreşti. Ziua se va încheia cu un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torţe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanţa – Farul Genovez – Parcul Primăriei Municipiului Constanţa – Comandamentul Flotei”, transmit Forțele Navale Române.

Cele mai Accesate Articole