Vor fi omorâți 1000 de mistreți

Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, a anunțat astăzi, că aproape o mie de mistreți de pe toate fondurile de vânătoare din Constanța urmează să fie omorâți, în încercarea de a stopa răspândirea pestei porcine africane în județ. Ministrul a mai declarat că peste 25 de focare au fost identificate la nivel național.

În urma ședinței desfășurate la Centrul Local de Combatere a Bolilor, Ministrul Apelor și Pădurilor a declarat că s-a aprobat ca de pe 56 de fonduri de vânătoare să fie recoltat un număr de 726 de mistreți în perioada sezonului de vânătoare.
„În județul Constanța, 960 de mistreți trebuie recoltați. 726 trebuiau recoltați și dacă nu era pesta. În aceste zone de focar, pe o rază de 13 kilometri, în termen de 30 de zile, tot ce înseamnă mistreți trebuie recoltați.”
Ministrul a explicat că mistreții vor fi uciși „prin pândă și dibuire, nu la goană”, iar după ce pesta porcină va fi eradicată se va face un program de repopulare a speciilor la care s-a creat un dezechilibru.
 „Nu sunt vânător, iubesc animalele vii!. Dar în momentul în care trebuie să aleg între animale și securitatea oamenilor, pentru că este o problemă de securitate națională, aleg întotdeauna oamenii”, a mai declarat Ioan Deneș”.
Prezent la aceeași ședință, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Mălin-Matei Mușetescu a declarat că pentru a scăpa de „acest flagel”, în Delta Dunării, ar trebui limitat pășunatul animalelor domestice în zona publică, acestea fiind responsabile pentru transportarea virusului de pe pășuni în gospodăriile oamenilor.
“Noi trebuie să luăm măsuri în limitarea circulației pe zona publică a animalelor domestice, indiferent că ele se numesc vaci, porci sau oi. Pentru că animalele se cresc în țarcuri, în gospodării, în ferme, nicidecum pe zonă publică”, a spus guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole