Tragedie în Italia

În timpul unei furtuni puternice un pod de autostradă s-a prăbușit în apropierea orașului Genova din Italia. În urma incidentului 39 de persoane și-au pierdut viața, printre care și doi români. Autoritățile continuă și în acest moment căutarea supraviețuitorilor.

Podul Morandi a fost construit în anii ’60, face parte din sistemul autostrăzii A10 și are o înalțime de 50 de metri. Acesta s-a prăbușit în timpul unei furtuni violente, după ce doi stâlpi au cedat iar o porțiune de 200 de metri a căzut peste o cale ferată. Cel puțin 30 de mașini și 3 camioane se aflau pe pod în momentul prăbușirii. 39 de persoane au murit, 15 au fost rănite și alte 7 au fost scoase din moloz în viață. Printre victime se numără și doi români. Primul dintre ei a fost declarat decedat, iar la scurt timp s-a constatat că avusese loc o eroare, iar acesta a fost găsit în viaţă, internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova. Eroarea a fost sesizată către de familia românului sosită în Italia pentru identificarea trupului bărbatului. Cel de-al doilea român a fost găsit decedat sub dărâmături. Numărul persoanelor dispărute nu a putut fi stabilit încă.

Am văzut cum se prăbușește podul și eu am căzut cu el. Nu am leșinat, am rămas lucid și am sunat la pompieri să îi anunț de situație și să vină să mă salveze. Apoi mi-am sunat familia. Parcă eram într-un film.

Premierul italian a declarat stare de urgență timp de 12 luni în timp ce sute de salvatori și pompieri caută în continuare supraviețuitori printre tonele de moloz. Scurgerile de gaz în urma impactului și pericolul de inundații sunt alte probleme care presează autoritățile. Teama că structura rămasă în picioare s-ar putea prăbuși a dus la evacuarea a 600 de persoane care locuiesc în apropierea podului.

De la prăbușirea podului am căutat non-stop supraviețuitori. Am scos la suprafață mai multe persoane în viață. Am îndepărtat bucăți mari de moloz ale podului pentru a crea loc echipelor noastre să intre în speranța găsirii altor supraviețuitori.

Procurorii italieni sunt de părere că tragedia nu a fost un accident, iar investigația ia în calcul posibile defecte de proiectare și proasta mentenanță a podului. Ministrul italian al transporturilor a cerut demisia echipei de management a companiei care gestionează autostrada. Italia ţine sâmbătă o zi de doliu naţional, cu ocazia unei ceremonii funerare solemne.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole