Rusia acceptă cererea Poloniei

Polonia va avea acces limitat la examinarea aeronavei prezidențiale prăbușite la Smolensk în urmă cu opt ani. Tragedia aviatică din 10 aprilie 2010 care a îndoliat Polonia a iscat numeroase tensiuni în relațiile diplomatice dintre Moscova și Varșovia.

Comisia rusă responsabilă cu investigarea cauzelor care au condus la producerea catastrofei aeriene a declarat în data de 23 august că va permite speciliștilor polonezi să analizeze unele fragmente ale epavei aparatului de zbor în perioada 03 – 07 septembrie.
Accidentul aviatic de la Smolensk, în care și-au pierdut viața 96 de persoane, printre care șeful statului de la acea vreme Lech Kaczynski, soția acestuia și alți demnitari polonezi a generat numeroase polemici. Teoriile conspirației vehiculate în Polonia învinovățesc Moscova de producerea deliberată a acestei tragedii. Speculațiile privind un posibil atentat rus au fost întreținute de refuzul Kremlinului de a preda Varșoviei epava avionului, deși autoritățile poloneze au insistat asupra acestei solicitări.
Investigațiile făcute de partea rusă au stabilit că  prăbușirea aparatului de zbor  a fost cauzată de o eroare de pilotaj provocată de vizibilitatea redusă din momentul aterizării.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole