Candidatura României la ONU

Statul român continuă acțiunea demarată pentru dobândirea unui loc de  membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis un mesaj favorabil cu privire la acest subiect.

Șansa României pentru obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite nu este încă pierdută. Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră continuă demersurile pentru realizarea acestui deziderat. Precizarea vine în contextul vehiculării informației că România a pierdut această oportunitate.

”În consecință, MAE informează că România își va continua campania de promovare a candidaturii pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Așa cum am menționat în numeroase ocazii, candidatura României reprezintă un obiectiv important de politică externă, iar o susținere solidă din partea clasei politice și a societății românești în ansamblul său, inclusiv a mass-media, consolidează șansele unei reușite.”

Instituția diplomației române susține o notă optimistă pe seama acestui subiect de politică externă, menținând constantă abilitatea țării noastre de materializare a obiectivului propus.
Condițiile legiferate de Organizația Națiunilor Unite pentru obținerea unui mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate prevăd necesitatea exprimării unui vot favorabil a 2/3 din cele 193 de state care au aderat la ONU. Alegerile pentru dobândirea acestui statut se vor desfășura anul viitor, în luna iunie, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Candidatura pentru mandatul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate aferent intervalului 2020 – 2021, pe locul alocat Grupului Est – European din care România face parte, a fost depusă în urmă cu 12 ani.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole