Pesta porcină în Buzău

Două focare de pestă porcină au fost confirmate în Buzău. Anunțul a fost făcut de către Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului pentru Situații de Urgență Buzău.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat două focare de pestă porcină africană în două exploataţii de mici dimensiuni din localităţile Pătârlagele şi Pănătău din Buzău. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor se va ocupa de aplicarea măsurilor legale. Au fost plasate sub supraveghere oficială și a fost concepută o anchetă a Poliției pentru a verifica informațiile conform cărora virusul a fost introdus prin produse provenite de la porcii dintr-o zonă unde există focare ale bolii.

„Pesta porcină ar putea fi adusă din satul Frecăţei, judeţul Tulcea, de tatăl uneia dintre proprietarele porcilor infectaţi cu pestă porcină africană”.“Oamenii sunt inconştienţi, este clar că pesta porcină a fost adusă din judeţul Tulcea, în condiţiile în care s-au luat toate măsurile de stopare a acestui virus”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

În urma confirmării diagnosticului la porcii din cele două gospodării din Județul Buzău, serviciile veterinare au intervenit și au plasat sub supraveghere oficială locațiile. S-a realizat dezinsecția și au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulație fiind dispusă uciderea porcilor din cele două gospodării. În prezent ancheta epidemiologică este în desfășurare.

,,Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.”, transmite ANSVSA

Discuții pe tema pestei porcine au avut loc astăzi și la Guvern. Ministrului Agriculturii, Petre Daia i-a fost trasată sarcina de a rezolva criza pestei. Totul în contextul în care urmează ședința CSAT pe tema rectificării bugetare care include bani mai mulți pentru despăgibirea fermierilor care au înregistrat pierderi în urma răspândirii virusului.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole