Teatrul politic şi politica în teatru

Orașul Constanța găzduiește în această săptămână Festivalul Internaţional de Teatru Independent. Zeci de trupe și actori consacrați vor juca în fața publicului pe diferite scene și locații ale orașului. Actorii constănţeni și organizatorii evenimentului își doresc o comunicare mai bună între ei şi autorităţile locale.

Festivalul Internaţional de Teatru Independent, ajuns la cea de-a treia ediție, este un eveniment dedicat actorilor independenţi care oferă tuturor iubitorilor de artă și teatru o infuzie concentrată de cultură și inspirație. În această ediție, organizatorii au depășit convenționalul. Dacă până acum ne-am obișnuit să vedem piesele într-o sală de teatru, de această dată vom asista la spectacole în parcul Primăriei Constanța sau în podul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie.
Rolul teatrului este unul educativ, însă pentru a ajunge să îşi îndeplinească adevărata menire are nevoie de suport administrativ, legislativ și instituţional. Organizatorii doresc o implicare mai prezentă a administraţiei locale, care să implice o înţelegere a dimensiunii culturale. Este extrem de evidentă necesitatea înfiinţării unei structuri prin care oamenii de cultură să aibă o comunicare deschisă și un limbaj comun cu administrația locală.
Teatrul este un discurs public care reprezintă oglinda societății. Autoritatea locală trebuie să fie prima care să aibă grijă de cea mai importantă componentă socială, teatrul şi să fie mai prezentă în prelungirea publică a acestuia, care o reprezintă spectatorii.
Redactor: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole