Rusia începe astăzi cel mai mare exercițiu militar din ultimii 40 de ani

Rusia începe astăzi cel mai mare exercițiu militar din ultimii 40 de ani. La instrucție participă 300.000 de militari împreună cu trupe din Mongolia și China.

Cel mai mare exercițiu militar din istoria modernă a Rusiei se va desfășura în perioada 11- 17 septembrie. Acțiunea va reuni 300.000 de militari, 36.000 de blindate și peste 1.000 de aparate de zbor precum avioane, elicoptere, drone și 80 de nave. La exercițiu vor participa și forțe armate din Mongolia și China. Șeful statului rus, Vladimir Putin va asista la manevrele Vostok-2018. Această acțiune se desfășoară în Siberia orientală și în extremul orient rusesc. Manevrele masive vin pe fondul tensiunilor cu Occidentul, al crizei ucrainiene, conflictul din Siria și nenumăratele acuzații de intervenție în politica vestică.

”Este o pregătire pentru un viitor război mondial. Statul Major rus consideră că acesta s-ar putea produce după 2020: fie un război global, fie o serie de conflicte regionale de amploare. Şi inamicii sunt SUA şi aliaţii lor. Participarea Chinei reprezintă un factor cheie: nu este un semn, un mesaj, ci pregătirea unui război real de mare amploare.”, a declarat expertul militar rus Pavel Felghengauer

NATO  este îngrijorată de Vostok-2018 și este de părere că Rusia se focalizează pe pregătirea în perspectiva unui conflict de mare amploare.

”Aceasta se înscrie într-o tendinţă pe care o vedem de la un timp: o Rusie mai sigură pe ea, care îşi majorează semnificativ bugetul apărării şi prezenţa militară.”, a declarat Dylan White, Purtător de cuvânt NATO

Din 2014, odată cu deteriorarea gravă a relaţiilor între Moscova şi Occident, Rusia şi-a înmulţit exerciţiile militare de amploare, de la Caucaz şi Marea Baltică până la Arctica, denunţând în acelaşi timp extinderea NATO spre frontierele sale, o ameninţare fundamentală pentru securitatea sa.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole