Apă caldă cu program redus

De astăzi, locuitorii din Năvodari, racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor beneficia de apă caldă după un program redus. Motivul care a dus la impunerea acestei decizii îl reprezintă datoriile foarte mari înregistrate de populaţie.

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru susține că s-a recurs la furnizarea apei calde între orele 17.00-22.00 pentru ca situaţia să nu devină şi mai gravă, iar regia de termoficare să intre în colaps:

„La acest moment nu sunt probleme foarte grave, din punct de vedere financiar, dar ele nu trebuie să rămână la acest mod, pentru că, în scurt timp, vom putea bloca tot sistemul de termoficare. Este un semnal de alarmă pentru că sunt datorii pe care năvodărenii nu vor să le plătească. Îmi doresc foarte mult să înțeleagă că nu este normal să existe o datorie a acestor beneficiari către Termica de până în 12 miliarde, iar Termica trebuie să plătească 6 miliarde către U.T. Midia“.

O altă consecință a neachitării datoriilor ar putea fi aceeași ca și în cazul furnizării apei calde, respectiv căldura în apartamente, în sezonul rece să fie distribuită tot cu program redus. Peste o mie de familii din Năvodari s-au debranşat în ultimul an, de la reţeaua centralizată de termoficare. Edilul spune că în aceste condiţii, sistemul este în dezechilibru şi anunţă scumpiri ale gigacaloriei, pentru această iarnă:

„Va crește prețul gigacaloriei de la 150 de lei + TVA. Propunerea este la 190 de lei + TVA. Situația financiară a bugetului nu mai poate susține. Când s-a putut, am dat cu mare plăcere și am ajutat populația. La acest moment, vreau să anunț că, dacă în ianuarie – februarie, în urma bugetului de stat, orașului Năvodari nu i-au mai venit aproape 10 milioane de lei, acum, la noua rectificare, orașului Năvodari i s-au oprit iarăși aproape 800 de mii de lei.

În prezent, din cele 12.000 de locuinţe din Năvodari, aproximativ 4.500 mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole