O nouă specie de pasăre la Agigea

La Agigea a fost descoperită o nouă specie de pasăre sălbatică pentru fauna locală. Este vorba despre pitulicea de munte orientală. Acest lucru constituie prima observație documentată pentru țara noastră a unei astfel de specii.

România are o nouă specie de pasăre sălbatică în faună: pitulicea de munte orientală sau Phylloscopus orientalis. Descoperirea a fost făcută la Agigea de către un grup de ornitologi de la Societatea Ornitologică Română, Centrala Ornitologică Română și Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioana Cuza” din Iași. Specia nouă din fauna României a fost inelată de dr. Emanuel Baltag.

„Era ora 09:00 dimineață, pe șapte septembrie, iar drd. Petrișor Galan a fost cel care a scos specia din plase. Eu am fost cel care a inelat-o, am plasat inelul cu seria și numărul de identificare pe piciorul păsării, dar imediat, în jurul meu au venit și ceilalți colegi biologi din echipă ”, a declarat Emanuel Baltag.

Specia nouă de pitulice din fauna României nu are dimensiuni impresionante. Este o pasăre de talie mică, lungimea corpului ei ajunge la 11-12 centimetri, iar greutatea nu depășește 11 grame.

„Pitulicea aceasta este semnalată ca specie cuibăritoare în Balcani, care iernează în Africa. Cu toate acestea, nu putem afirma că specia cuibărește și la noi. Pitulicile migrează spre Africa, nu iernează la noi, dar unele dintre ele, uneori, pornesc în migrație spre nord, iar apoi își schimbă traseul. Pasărea a fost capturată și inelată în migrație, nu ne putem pronunța, așadar, dacă specia cuibărește și în România”, a mai spus dr. Emanuel Baltag.

Inelările ornitologice sunt cea mai veche metodă de studiere a migrației păsărilor. Cu ajutorul unor plase care nu rănesc păsările, ornitologii le capturează, efectuează apoi identificarea păsărilor, le măsoară, le cântăresc și le aplică un inel ornitologic pe picior.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole