Capitala României găzduiește al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări

Capitala României găzduiește pe 17 și 18 septembrie, al treilea Summit al Inițiativei celor Trei Mări. La eveniment participă șefi de stat și de guverne, miniștri, precum și președintele Comisiei Europene.

Inițiativa celor Trei Mări reunește 12 țări din Uniunea Europeană. Aici se vor dezbate proiecte din domeniile energetic, infrastructurii de transport  și comunicații între statele membre. Summitul va contribui, într-o manieră concretă la procesul de dezvoltare a cooperării regionale.
În cadrul evenimentului, găzduit de Președintele României, Klaus Iohannis, se desfășoară și un forum de afaceri unde sunt așteptați oficiali guvernamentali, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai think-thank-urilor și mediului academic.
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, salută initiativa organizării Summit-ului celor Trei Mări 2018 și subliniază faptul că SUA este mândră să rămână partener în această inițiativă, într-o regiune de importanță strategică.

”Anul trecut am avut onoarea de a susţine un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est. … Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea.”

În această seară, şeful statului român va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui Dineu de Gală cu o participare prestigioasă. Marţi va avea loc sesiunea plenară a summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful statului va susţine declaraţii de presă alături de preşedinţii Croaţiei şi Poloniei şi de secretarul energiei Statelor Unite ale Americii, Rick Perry.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole