Euro îmbracă haine noi

Euro îmbracă haine noi. Schimbările operate asupra bancnotelor de 100 și 200 de euro au fost prezentate luni de către Banca Centrală Europeană.

La sediul Băncii Centrale Europene din Frankfurt, Germania, s-a desfășurat în data de 17 septembrie ceremonia de dezvăluire a noilor bancnote de 100 și 200 de euro.

”Ceea ce mulți oameni nu realizează este  că, în termenii valorii, bancnota de 100 de euro este cea de-a doua cea mai importantă bancnotă după cea de 50 de euro, care deține încă rolul de vedetă. În termenii numărului bancnotelor aflate în circulație, bancnota de 100 de euro este cea de-a treia cea mai utilizată bancnotă aflată în circulație. Sunt mai multe bancnote de 100 de euro în circulație decât banii de hârtie de 5 și 10 euro la un loc. Dar suntem încă departe de Statele Unite, unde bancnota de 100 de dolari americani reprezintă 80% din totalul bancnotelor aflate în circulație în timp ce în zona euro utilizarea combinată a bancnotelor de 200, 100 și 50 de euro abia reprezintă 50% din numerarul aflat în circulație.”, a declarat Yves Mersch,  membru al comitetului director al BCE

Bancnotele vor include cele mai noi elemente de siguranță împotriva falsificării și vor fi emise la o dimensiune mai redusă.
Pe aversul lor sunt imprimate în relief o serie de linii oblice de-a lungul marginilor drepte și stângi. Această caracteristică vine, în special, în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, care pot identifica, astfel, mai ușor bancnota. Redate în relief sunt și desenul principal, valoarea nominal în dimensiune mare și literele. Portretul Europei, valoarea nominală și o fereastră devin vizibile în momentul în care bancnota este privită spre o sursă de lumină. În plus, simbolul ”euro” este înscris în interiorul numărului verde-smarald optimizat care redă valoarea bancnotei. Pe ambele fațete, poate fi observat filigranul, o bandă de culoare închisă, pe care se disting simbolul ”euro” și valoarea nominală.
Pe revers, sunt redate în culorile curcubeului, în cadrul unei ferestre, numerele care semnifică valoarea bancnotei.
Noile mijloace de plată vor intra în circulație la data de 28 mai 2019. Peste un milion de bancomate din cele 19 state care alcătuiesc zona euro urmează a fi ajustate înaintea acestei date. Actualele bancnote vor fi scoase treptat din circulație. Calitatea banilor de hârtie de 5, 10, 20 și 50 de euro a fost îmbunătățită de către Banca Centrală Europeană, instituția sistând emiterea bancnotelor de 500 de euro.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole