Aterizare de urgență pe Otopeni

Alertă pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din București. Un avion care venea de la Istanbul a aterizat de urgență, marți seara după ce unui pasager i s-a făcut rău. Bărbatul, cetățean roman, a suferit de febră tifoidă în urmă cu o lună și jumătate.

Un apel efectuat la numărul de urgență 112 a anunțat că la bordul aeronavei se află un pasager care prezintă simptome de febră tifoidă. Autoritățile aeroportuare au intrat în alertă izolând aparatul de zbor într-o parcare separată imediat după aterizarea pe pistă. Avionul avea la bord 194 de persoane. În astfel de cazuri, procedura prevede ca pasagerii să rămână în avion până când Direcția de Sănătate Publică face verificările necesare.
”Sub coordonarea directă a ministrului Sănătății, Sorina Pintea și a dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, care s-au deplasat la aeroport, echipa Direcției de Sănătate Publică Ilfov a demarat procedurile care se impun în astfel de situații. Din echipa prezentă la aeroport a facut parte și Ion Iordănescu, secretar de stat la ministerul Transporturilor. În urma acestor proceduri s-a constatat că pasagerul suferise de febră tifoidă cu o lună în urmă și este negativat, neexistand riscul de transmitere a acestei afecțiuni.”
După îndeplinirea acestei reguli specifice, cele 193 de persoane au coborât din aeronavă în condiții de siguranță, neexistând risc de contaminare. Pasagerul de cetățenie română a fost preluat de cadrele medicale și transportat pentru investigații la Spitalul Victor Babeș din București. Românul este un sexagenar care se întorcea din Papua Noua Guinee. Familia sa afirmă că a solicitat sprijinul autorităților cu trei ore înainte de sosirea în România. Apelul la 112 a fost efectuat de soția acestuia. Investigațiile medicale efectuate până în momentul de față nu au concluzionat diagnosticul de febră tifoidă.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole