Franța și Germania critică Polonia

Parisul și Berlinul critică în termeni duri situația sistemului de justiție din Polonia. Sancționată de către Comisia Europeană cu lansarea în decembrie 2017 a procedurii de activare a articolul 7 al Tratatului de la Lisabona, Polonia este acuzată de menținerea atitudinii contrare față de recomandările executivului Blocului Comunitar.

Bruxelles-ul se declară îngrijorat cu privire la situația statului de drept din Polonia. Numeroasele solicitări ale Comisiei Europene adresate Varșoviei cu privire la ajustarea reformelor controversate aplicate în sistemul de justiție nu au primit un răspuns polonez favorabil.
Franța și Germania au criticat dur atitudinea inflexibilă a Varșoviei acuzată că nu a revigorat sistemul de justiție în urma lansării în luna decembrie a anului trecut a procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona. Catalogată drept ”arma nucleară” instituțională împotriva unei țări care periclitează valorile europene, care ar putea determina suspendarea dreptului de veto al Poloniei în cadrul Uniunii Europene, măsura nu a schimbat situația din justiție.

”Am discutat deja situaţia statului de drept în Polonia de cinci ori în această incintă de la lansarea de către Comisia Europeană a procedurii de activare a articolului 7.Sperăm că Polonia va acţiona constructiv şi nu va lua măsuri ireversibile.”, se precizează în declarația comună franco-germană susținută în timpul unei reuniuni a miniștrilor europeni de la Bruxelles.

Din surse diplomatice, această declarație a fost susținută de Portugalia, Danemarca și Olanda.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole