România preia președenția SUERD

România va prelua Preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Aceasta este o nouă oportunitate pentru țara noastră de a se afirma pe plan european.

România va prelua mandatul SUERD în luna noiembrie a acestui an. Acesta coincide cu o altă ocazie importantă pentru România pe plan extern, preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. Premierul României, Viorica Dăncilă a precizat că acțiunile țării noastre se vor desfășura sub motto-ul “Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în Regiunea Dunării”.
Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, adoptată în anul 2011. Aceasta reunește 14 țări situate de-a lungul Dunării și acoperă o zonă în care trăiesc 112 milioane de oameni, adică o cincime din populația Uniunii Europene. Din cele 14 țări, 9 sunt state membre ale uniunii, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia și România și 5 din afară: Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina.
Reunind părți interesate de la diferite niveluri, EUSDR a contribuit la o cultură îmbunătățită a cooperării și la dezvoltarea unui dialog multicultural. Strategia a ajutat la consolidarea coordonării și la dezvoltarea de sinergii între politicile și instituțiile de la nivel national. Deasemenea, aceasta a sprijinit intensificarea cooperării tematice cu țările din afara Uniunii Europene, precum și între organizațiile internaționale existente în regiune.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole