Summit-ul Consiliului European de la Salzburg s-a încheiat

Summit-ul Consiliului European de la Salzburg s-a încheiat. Liderii europeni au încercat să găsească soluții pentru cele mai mari probleme ale Uniunii la acest moment. Viziunea comună a celor 27 de state membre pare a fi modalitatea de a merge mai departe cu succes.

Șefii de state și guverne din Uniunea Europeană sunt reuniți la Salzburg, Austria, să discute despre subiecte majore, cum ar fi: migrația, securitatea internă și Brexit. Cu această ocazie se evaluează progresele realizate în reducerea sosirilor neregulate ale migranților și cooperarea cu țările partenere în această problemă. La trei ani după apogeul crizei, sosirile pe cele trei rute migratoare principale a scăzut cu 92%.
Pe planul securității interne, liderii Uniunii Europene fac un bilanț al progresului realizat în modernizarea cooperării polițienești și judiciare, întărirea securității granițelor și apărarea cibernetică.
În cadrul summit-ului se discută starea și pașii de urmat în privința Brexit, având în vedere prezența negociatorului șef al Uniunii Europene, Michel Barnier. Liderii îşi concentrează discuţiile asupra a trei aspecte: necesitatea de a evita o frontieră dură pe insula Irlandei, relaţia viitoare şi organizarea fazei finale a discuţiilor Brexit. Premierul Marii Britanii a făcut apel la adresa liderilor Uniunii Europene, cărora le-a cerut să dea dovadă de ”bună voință și determinare” pentru a evita un divorț urât și securizarea unei relații strânse pe viitor. Liderii europeni au ascultat-o pe Theresa May, însă cu toții sunt de părere că problema graniței cu Irlanda trebuie rezolvată. Președintele francez, Emmanuel Macron le-a cerut colegilor săi să își mențină poziția și abordarea în privința Brexit.

”Dorința mea este să rămânem uniți și noi, cei 27, să avem o abordare comună. Este esențial. În al doilea rând, trebuie să rămânem coerenți. Soluția trebuie găsită. În al treilea rând trebuie să ajungem la un acord real de ieșire a Marii Britanii din UE până în Noiembrie.”, a declarat Emmanuel Macron, Președinte Franța

Liderii UE au stabilit un summit de urgență ce va avea loc la Bruxelles, pe 17 și 18 noiembrie pentru a finaliza Brexit-ul.
Redactor: Denisa Albu

Cele mai Accesate Articole