Românii sunt chemați să voteze

Românii sunt așteptați, în acest sfârșit de săptămână, la referendumul de modificare a Constituției României pentru redefinirea familiei. Pentru ca referendumul să fie valabil, la urne trebuie să se prezinte aproximativ 6 milioane de români.

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 2 octombrie, era de aproximativ 19 milioane.
Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul să fie valabil, este necesară o prezență la urne a cel puțin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, adică aprovimativ șase milioane de persoane cu drept de vot.
De asemenea, rezultatul referendumului poate fi validat doar dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente, adică minimum patru milioane șapte sute de votanți. Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al secțiilor de votare organizate în țară este de 18.662. Românii care nu sunt în localitățile de domiciliu pot vota în orice secție, pe liste suplimentare.
La referendumul pentru definirea căsătoriei vor avea drept de vot și românii care se vor afla pe 6-7 octombrie în afara granițelor.Aceștia vor avea la dispoziție un număr de 377 de secții de votare, cele mai multe fiind în Italia, Spania și Republica Moldova.
Reamintim că, proiectul de lege privind revizuirea Constituției fost adoptat, pe 9 mai, de Camera Deputaților. După un an de zile, Senatul a votat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, inițiativa cetățenească de revizuire a Legii Fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, nu pe cea consimțită între soți.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole