Depistarea cancerului în timp record

Timpul este un factor important în cazul pacienților diagnosticați cu cancer. Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România a decis să investească într-un aparat care depistează rapid această boală. Printr-o simplă analiză de sânge, pacienții pot afla în doar două ore, un diagnostic concret.

Deocamdată, Idylla, căci așa se numește dispozitivul, depistează doar trei tipuri de cancer : pe cel pulmonar, colo-rectal şi de piele. Diagnosticul este pus în urma unei analize de sânge, evitând astfel mult temuta biopsie. În plus, dacă rezultatul unei biopsii clasice este gata în 15  zile, analiza pe probă de sânge oferă un diagnostic după doar două ore.
Mai exact, se ia o probă de sânge, se introduce cu ajutorul unui cartuş special şi unic pentru fiecare pacient în aparat, iar la final dispozitivul spune dacă detectează sau nu mutaţii genetice şi pentru ce tip de genom.
Aparatul nu a fost adus în România de un spital finanţat de la buget, nici măcar de o reţea privată, ci de o asociaţie a pacienţilor bolnavi de cancer. Pentru ca mașinăria să ajungă în țară, Asociația Pacienților Oncologici din România a investit  60 de mii de euro.
Din păcate, investigaţia nu este la îndemna oricui. O astfel de analiză costă între 600 şi 1.000 de lei şi nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate. Costul se traduce în preţul unui cartuş special, folosit pentru fiecare pacient în parte.
Idylla este al doilea dispozitiv de acest tip din România. Primul se află în proprietatea unei clinici private şi e folosit în special la studii clinice. De câţiva ani, ţări precum Spania, Italia, Belgia și Israel folosesc în sistemul lor medical acest aparat.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole