Modificări pe piața asigurărilor

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi o lege care va schimba radical modul de vânzare a asigurărilor. Neregulile pot fi sancționate cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri sau cu închisoare.

​Cine vinde asigurări va fi obligat ca, înainte de a oferta un produs, să-i dea potențialului client un prospect de două pagini cu principalele detalii, mai ales excluderile și riscurile la care este expus acesta. Neregulile sunt sancționate cu amenzi foarte mari sau cu închisoare de până la 2 ani.
Principalele schimbări aduse de noua lege se referă la evitarea conflictelor de interese generate de remunerare, sistemul de autorizare a intermediarilor, sau la faptul că intermediarii trebuie să își declare interesele financiare, modul în care câștigă bani, modul de comisionare sau cine plătește comisionul.
Nerespectarea prevederilor acestei legi se pedepsește gradual și proprorțional cu gravitatea faptelor putându-se aplica de la simple avertismente până la amenzi de aproximativ 22.000.000 lei sau până la 5% din cifra de afaceri anuală.
De asemenea, directiva vizează cerinţe profesionale şi organizatorice. Intermediarii de asigurări şi angajaţii acestora sunt obligași să-şi actualizeze în permanenţă cunoştinţele şi competenţele de specialitate.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole