Suspiciune de pestă porcină în Constanța

Există noi suspiciuni în ceea ce priveşte evoluţia pestei porcine africane. O localitate din județul Constanța și trei din Călărași sunt vizate de către autorități.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că există noi localități în care virusul pestei porcine ar putea fi prezent. Vorbim aici despre Vlahii – Aliman din judeţul Constanţa și localitățile Grădiştea, Ştefan cel Mare și Ciocăneşti din județul Călărași.

Vă aduc însă o veste bună pentru ţară, că în zona Bihorului şi Sălaj nu a mai recidivat acest virus şi acolo am trecut la faza a doua, care înseamnă repopulare…adică introducerea porcilor santinelă, pentru a vedea dacă în locul respectiv există sau va exista virusul. Porcii santinelă sunt sub control sanitar veterinar şi vor sta 45 de zile. Urmărim această evoluţie“, a susţinut ministrul Agriculturii într-o conferinţă pe teme agricole.

Întrebat dacă estimează o creştere a preţului la carnea de porc în perioada sărbătorilor de iarnă, ministrul a răspuns cu un „nu“ categoric.

„Eu am fost în piaţă şi indiferent unde mă duc, primul lucru pe care îl fac este să merg în piaţă să văd care sunt preţurile, dacă mă duc la Botoşani, dacă mă duc la Slatina, dacă mă duc la Bucureşti. Deci, preţul nu a crescut“, a afirmat Ministrul.

Petre Daea a mai precizat că în fiecare zi se închid focare de pestă porcină africană şi, pe măsură ce se ajunge la termenul respectiv, se fac repopulări de către ANSVSA, în prezenţa proprietarilor.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole