Săptămâna spațiului cosmic

Pasionaţii de astronomie au marcat, în acest week-end, Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic. Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a fost gazda unor serii de evenimente educative, dedicate atât copiilor cât și adulților.

Devenită deja o tradiție, la Constanța are loc o serie de simpozioane dedicate cuceririi spațiului cosmic încă din anul 1969. Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic a debutat, anul acesta, cu o conferință susținută de către directorul CMSN, Adrian Bîlbă, tema ediției de anul acesta fiind „Spațiul unește lumea”. Acesta le-a vorbit elevilor despre știință și responsabilitate față de mediul înconjurător.
Totodată, directorul CSM, i-a îndemnat pe doritori să se organizeze pentru a avea acces nelimitat la Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Simbolic, Adrian Bîlbă le-a  predat cheile pentru a face observații și a-și dezvolta o pasiune prin care ar putea deveni oameni de știință.
În cadrul aceluiași eveniment, la Planetariu, au avut loc ateliere de creație, jocuri interactive, experimente științifice și un concurs de astronomie, manifestări dedicate în întregime copiilor. World Space Week este cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrării spațiului. Acesta  are loc anual, în perioada 4-10 octombrie. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în anul 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an, în aceeași perioadă, care marchează de altfel două evenimente importante. La 4 octombrie 1957 a fost lansat primul satelit realizat de om, Sputnik 1, care a deschis calea spre explorarea spaţiului, iar 10 octombrie 1967 marchează Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic.
Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association, iar în România de către Agenția Spațială Română.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole