Polidinul, din nou pe piață

Celebrul Polidin, injecția copilăriei, ar putea reveni pe piața. Institutul Cantacuzino, centrul de cercetare în care s-a inventat  Polidinul, ar putea relua producția, la o unitate nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică, până la finele anului viitor.

Una dintre descoperirile de excepție ale Institutului Cantacuzino, Polidinul, injecția care ne-a protejat zeci de ani de infecții, ar putea reveni pe piață anul viitor.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a precizat că încă se poartă negocieri cu firme interesate de parteneriatul cu Institutul Cantacuzino pe producţia de vaccin.

“Nu am terminat negocierea, nu am discutat cu o singură companie, am încercat să avem o paletă cât mai mare, astfel încât să putem să alegem pentru Cantacuzino compania care oferă cele mai bune condiţii de colaborare cu Institutul. (…) Suntem pe final cu aceste evaluări şi aceste negocieri. Vom putea, sper, până la finele anului, să anunţăm această companie. Cât priveşte producţia de vaccin, noi avem o estimare ca, în 6 – 8 luni, să putem să ridicăm hala pentru această producţie, urmând să se poată face transferul de tehnologie. De asta, de îndată ce vom avea alături de noi un partener, vom şti ce tip de tehnologie vom putea transfera în ţară, astfel încât să facem producţia de vaccin. Eu sunt optimist, sper ca până la finalul anului viitor să avem această facilitate. La preluarea Institutului, în ianuarie, v-am spus un an jumătate – doi este evaluarea cea mai optimistă pe care noi puteam să o facem vizavi de reluarea producţiei de vaccin.”

Ministrul a mai afirmat că anul viitor se va acredita atât Laboratorul de control al calităţii cât și Laboratorul de analize medicale din cadrul Institutul Cantacuzino.  Mai mult decat atât, se va extinde portofoliul şi se vor include centrele de referinţă în sistemul naţional de sănătate publică şi dezvoltare a colaborării cu Ministerul Sănătăţii.
Injecția copilăriei, Polidinul, un imunostimulator utilizat pentru tratarea infecțiilor respiratorii şi urinare, a dispărut de pe piață acum nouă ani. Medicamentul era produs la Iaşi, dar problemele financiare ale Institutului au dus la închiderea facilitații, locul producției, şi la pierderea licenței. Guvernul a decis anul trecut să transforme instituția într-o unitate militară şi să reformeze.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole