Atenție la igiena orală!

Caria dentară este una dintre cele mai frecvente probleme ale pacienților care ajung la medicul stomatolog și afectează cu aproximație 98% din populația României. Potrivit unui studiu, România se află pe locul 25 între țările europene din punct de vedere al sănătății orale.

Medicii trag un semnal de alarmă populației asupra igienei orale și a stilului de viață. Cum tot mai mulți tineri și adulți trăiesc într-un ritm alert, uită sau nu iau în calcul igiena orală atât de importantă în viața de zi cu zi. Dacă nu avem grijă de cele mai elementare lucruri cu privire la acest aspect atunci ne vom confrunta în primul rând cu apariția cariilor dentare. Acestea se manifestă prin pierderea treptată și localizată de țesut dur dentar. Factorii care contribuie la favorizarea cariilor țin în primul rând de stilul de viață.
Potrivit datelor prezentate de Uniunea Națională a Asociațiilor Stomatologice, românii nu folosesc suficientă pastă de dinți, majoritatea au carii dentare, au dinții afectați de tartru, iar cei mai mulți nu fac în mod constant controale stomatologice. Mai mult decât atât, datele arată că 72% din populație prezintă carii dentare, 42% dintre români au placă dentară, 58% au dinții afectați de tartru , 43% nu au gingii sanatoase, iar 37% au pete pe dantură. Medicii spun că starea proastă a sănătății orale se datorează și finanțării slabe a sistemului de sănătate. Medicii stomatologi au afirmat ca România se află pe pe locul 25 între țările europene din punct de vedere al sănătății orale. Un alt studiu realizat de GSK Consumer Healthcare a concluzionat că majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, privindu-l ca un act estetic. Vizitele permanente la medicul stomatolog reprezintă temelia necesară pentru o sănătate orală și dentară sănătoasă.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole