Păpuși simbolice cu marcă identitară

O expoziție plină de culoare și farmec, care ne transpune chiar în inima fascinantei Dobroge, „casă“ a felurite etnii, poate fi admirată , de astăzi, la Muzeul de Artă Populară din Constanța. Păpușile Elenei Orbocea, modelate din polimer sau realizate din papier mache, sunt îmbrăcate cu costume inspirate din portul tradițional al celor 14 etnii dobrogene, fiind mărci identitare pentru comunitatea din care fac parte.

Tătari, turci, macedoneni, armeni, lipoveni, ba chiar şi italieni trăiesc într-o bună comuniune în Dobrogea. Mai multe despre aceste etnii puteţi cunoaşte cu ajutorul păpuşilor, într-o expoziţie inedită, cu elemente de stilizare după un concept original.

Dobrogea a devenit provincie a României după Războiul de Independenţă din 1878  şi a adus cu sine caracteristicile comunităților care alcătuiau populaţia. Fiecare etnie din Dobrogea este reprezentată de câte o păpuşă, îmbrăcată în costum tradiţional.
Pentru că totul este realizat manual, de la armătură până la cusăturile hainelor, artistei Elena Orbocea i-a luat ani de zile pentru ca aceste simboluri ale zonei noastre să prindă viață.
Mai mult decât atât, păpuşile Elenei Orbocea au fost prezente şi în alte locuri.
Așadar, dacă vreți să faceți o incursiune istorică prin trecutul Dobrogei nu trebuie decât să vizitați mozaicul multietnic, prezentat de păpuşi la Muzeul de Artă Populară din Constanța.
Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole