Portugalia, lovită de uraganul Leslie

Teritoriul Portugaliei s-a aflat sub cod roșu din cauza furtunii Leslie. Supranumit ”uraganul zombie”, fenomenul extrem a devastat statul din Peninsula Iberică, rafalele de vânt depășind 170 de kilometri pe oră.

Furtuna Leslie și-a manifestat urgia în Peninsula Iberică. Portugalia fost măturată de forța impresionantă a vântului, care a spulberat teritoriul cu viteze de până la 179 de kilometri pe oră. Prezența ei deasupra Oceanului Atlantic încă din 23 septembrie i-a adus titulatura de ”uragan zombie”, fenomenul transformându-se în furtună post-tropicală după ce a lovit țărmurile statului iberic în dimineața zilei de duminică.

”Nu am văzut niciodată aşa ceva. Oraşul părea că se află în stare de război, cu maşini zdrobite de copaci căzuţi peste ele.”, este mărturia unui locuitor dintr-o așezare situată la 200 de kilometri nord față de Lisabona.

Peste 300.000 de clădiri au rămas în intuneric, rețelele de electricitate fiind grav avariate. Zeci de cetățeni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Arbori dezrădăcinați, acoperișuri deteriorate și inundații sunt scena dezastrului abătut asupra teritoriului portughez. Districtele Lisabona, Leira și Coimbra sunt regiunile cele mai devastate de fenomenul extrem. Leslie este cel mai puternic uragan care s-a abătut asupra teritoriului portughez după anul 1842.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole