Pâine cu acid folic

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină. Măsura va fi luată pentru a evita naşterea copiilor cu malformaţii. Acidul folic este recomandat gravidelor în primele luni de sarcină, însă nu mereu în cantitate suficientă.

Deficiența de vitamina B9 apare cel mai frecvent în urma unei carențe în alimentația zilnică. Gravidele care nu au suficient acid folic în organism pot naște bebeluși prematuri sau sub greutatea normală. În plus, bebelusul se poate naște cu defecte congenitale, printre care spina bifidă. În Marea Britanie sunt întâlnite cele mai multe cazuri ale acestei boli din Europa.
Pentru a evita naşterea copiilor cu malformaţii, Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină. Criticii acestei măsuri spun că administrarea de medicamente în masă populaţiei, fără consinţământul acesteia, încalcă drepturile omului. Paradoxal, un studiu realizat în 2007 de către Institutul de Cercetare Alimentara din Marea Britanie a subliniat faptul că pâinea îmbogațită cu acid folic consumată timp de 20 de ani poate să ducă la formarea tumorilor în organism.
Şi în România acest proiect s-a aflat în dezbatere publică. Majoritatea specialiştilor în nutriţie nu au fost de acord, din cauza efectelor nefaste pe care acidul folic de sinteză le poate avea asupra organismului. Cu toate astea sunt și specialiști care nu neagă în totalitate acest proiect.
Guvernul a aprobat un program naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier folic până în anul 2017.  Acoperirea financiară a acțiunilor incluse în program s-ar fi efectuat din contul bugetului statului, precum și din alte surse, conform legislației.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole