Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei

Astăzi marcăm Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei. Tema propusă pentru anul 2018 este: „Vino împreună cu cei mai din urmă, pentru a construi o lume incluzivă de respect universal pentru drepturile omului şi demnitate” și are în vedere marcarea a 70 de ani de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.

Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei este marcată în fiecare an pe data de 17 octombrie. A fost fixată în această zi în conformitate cu Rezoluţia 47/196 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptată la 22 decembrie 1992. În alegerea acestei date s-a ținut cont de ziua de 17 octombrie 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadéro din Paris. Tot aoco a fost semnată în anul 1948 Declaraţia Universală a Drepturilor Omului ca semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, a violenţei şi a foametei. Manifestanţii, veniţi la îndemnul preotului catolic Joseph Wresinski, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului şi au afirmat necesitatea de a se aduna pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Convingerile au fost înscrise pe o piatră comemorativă inaugurată în aceeaşi zi. Ziua internaţională pentru Eradicarea Sărăciei reprezintă un moment în care ne putem apleca mai conștient asupra nevoilor și problemelor cu care se luptă persoanelor care trăiesc în sărăcie.
Tema din acest an, “Vino împreună cu cei mai din urmă, pentru a construi o lume incluzivă de respect universal pentru drepturile omului şi demnitate”, își propune să sublinieze împlinirea a 70 de ani de la proclamarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Potrivit ONU, este important să înțelegem legătura fundamentală dintre sărăcia extremă şi drepturile omului dar şi faptul că persoanele care trăiesc în sărăcie sunt afectate în mod disproporţionat de numeroase încălcări ale drepturilor omului.
Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet

Cele mai Accesate Articole