Primul caz de pestă porcină în Teleorman

Virusul pestei porcine se extinde în România. Direcţia Sanitar-Veterinară Teleorman a confirmat apariţia primului caz de pestă porcină la nivelul judeţului, la un purcel găsit mort în apropierea pădurii din Slobozia Mândra.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman s-a reunit miercuri după ce a fost confirmat primul caz de pestă porcină africană în judeţul Teleorman, la câţiva kilometri de Olt. Din primele cercetări se pare că cineva ar fi aruncat la mică distanță de satul Slobozia Mandra două cadavre de porci, însă doar unul a fost confirmat de laborator ca fiind purtător al virusului.
Iulian Ianculescu, director DSVSA Teleorman, a confirmat apariţia virusul pe raza judeţului Teleorman, precizând că acest lucru nu va afecta în mod deosebit populaţia.

“Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București– Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului acestei boli în probele prelevate din resturi de cadavru de porc  găsite într-o zonă situată în extravilan, pădurea Slobozia Mândra. Ancheta epidemiologică este în desfășurare”.

Potrivit autorităților județene, medicii veterinari vor monitoriza porcii aflaţi în localităţile din apropierea zonei respective pentru a vedea dacă sunt suspiciuni de pestă porcină africană, dar nu vor lua alte măsuri, având în vedere că acest caz nu a fost descoperit într-o gospodărie. Acesta este primul caz de pestă porcină africană confirmat în judeţul Teleorman.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole