Noi condiții pentru credite

Veşti proaste pentru românii are doresc să obțină un credit. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a discutat regulamentul care va modifica substanțial condițiile în care românii se pot împrumuta la bancă.

Datele BNR arată că circa o treime dintre românii care au luat credite aveau un grad de îndatorare de peste 55%. Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României vizează prin noul regulament limitarea gradului de îndatorare la 45% din veniturile nete ale solicitantului. Mai exact, rata lunară nu va putea depăși 40% din salariul net, pentru creditele imobiliare sau de consum și 45% pentru clienții care iau primul credit. Prin urmare, cel puțin o treime dintre viitorii clienți nu se vor mai califica. În teorie. În practică, procentul celor care vor fi afectați va fi unul mai mare. Familiile care au deja un credit, deci venituri disponibile mai mici, nu vor fi eligibili, conform noului regulament.
Noul regulament nu prevede că vor fi plafoane diferite pentru bănci și instituțiile nebancare. Motivul? IFN-urile nu atrag depozite și, deci, nu apare riscul ca deponenții să își piardă economiile. În prezent, rata maximă acceptată de bănci merge și până la 75% din veniturile nete cu o medie de peste 60%.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole