Au început lucrările la Cazinoul Constanța

Vești bune pentru clădirea emblematică a Constanței. De astăzi încep lucrările de conservare a Cazinoului. Acestea vor dura trei săptămâni și jumătate și se vor finalize în jurul datei de 14 noiembrie, când sărbătorim 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă.

După 11 ani de când Cazinoul a fost închis, luni dimineaţa au apărut primii muncitori care au pregătit şantierul pentru demararea lucrărilor de conservare a monumentului.
Potrivit reprezentanților primăriei, lucrările ar trebui finalizate până pe data de 14 noiembrie, iar Primăria Constanța nu va cheltui niciun ban pentru lucrările de conservare.
Lucrările constă în repararea acoperișului, hidrolații, și înlocuirea geamurilor lipsă sau sparte. De asemenea, candelabrele vor fi depozitate în siguranță iar pe ornamentele în stil Art Nouveau se vor monta plase, pentru ca acestea să nu se desprindă.
Cât despre  consilidarea și restaurarea propriu-zise, lucrurile se află încă în faza documentației. La sfârșitul lunii septembrie, Compania Națională de Investiții a semnat contractul de actualizare a documentației care va sta la baza restaurării și consolidării Cazinoului. Teoretic, acest lucru ar însemna un pas înainte către restaurarea despre care se tot vorbește de ani buni, dar, din păcate, nu există nicio garanție asupra faptului că licitațiile nu vor eșua pentru a patra oară. Cu toate acestea, constănțenii mai au încă o speranță.
Monumentul istoric a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. Când au început bombardamentele asupra Constanţei, pe data de 20 august 1916, Cazinoul a fost folosit de Crucea Roşie pe post de spital de campanie. Din 1941, Cazinoului a devenit gazdă pentru trupele germane care au fost cazate în emblema orașului. Ultima reparaţie majoră a clădirii a fost făcută între anii 1986 – 1988, iar  din 2007 Cazinoul a fost închis definitiv. În anii care au urmat discuția de a fi renovat a fost plimbată de la o autoritate la alta, fără să existe un proiect viabil de renovare.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole