Refuzul unui loc de muncă, pedepsit

Noua lege privind acordarea ajutoarelor sociale intră în vigoare, din această săptămână. Prin noile reglementări statul îi obligă pe românii care trăiesc din ajutorul de la stat să nu mai refuze locurile de muncă, iar dacă o vor face li se va suspenda dreptul la ajutorul social.

Modificările noii legi privind acordarea ajutoarelor sociale aduce România cu un pas mai aproape de normalitate. Și asta pentru că țara noastră nu mai este dispusă să plătească ajutoare sociale în orice condiţii. Noua viziune merge pe încurajarea muncii şi responsabilizarea celor susţinuţi financiar din bugetul public, așa cum se practică în țările civilizate.
Mai exact, persoanele apte de muncă nu vor mai beneficia de venitul minim garantat în cazul în care au refuzat un loc de muncă pe care l-au avut la dispoziţie. Totodată, și cei care resping posibilitatea de a se înscrie la un curs de calificare sau recalificare vor pierde ajutorul minim garantat, pierderea sprijinului putându-se redobândi abia după un an de zile.
Prin urmare, atribuțiile revin autorităţilor locale care țin strict evidenţa persoanelor ce beneficiază de ajutor social și tot ei îi obligă pe aceștia să presteze diverse munci în folosul comunităţii.
În România, peste 200.000 de oameni trăiesc doar din ajutorul de la stat, iar mulți dintre ei nu vor nici măcar să muncească 72 de ore în folosul comunității, așa cum prevedea legislația. În 2018 suma totală prevăzută la acest capitol este de peste 55 de milioane de lei.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole