Descoperire uluitoare în Marea Neagră

Descoperire impresionantă în adâncurile Mării Negre! O expediție a cercetătorilor britanici și bulgari dezvăluie o nouă necunoscută a istoriei referitoare la navigația din Antichitate.

Adevărurile istoriei zac încă nedescoperite pe întreg cuprinsul Terrei, unele dintre ele fiind ascunse și sub perdeaua apelor Mării Negre. Un crâmpei din misterul încă neelucidat al artizanilor de nave ai Antichității a fost scos la iveală odată cu descoperirea cele mai vechi epave ”intacte” din lume.
O expediție științifică anglo-bulgară efectuată în adâncurile Mării Negre a scos la iveală o navă comercială greacă care datează din anul 400 î.Hr..

“N-aş fi crezut niciodată ca este posibil să regăsim intactă, la doi kilometri adâncime, o navă datând din Antichitate. Această descoperire va schimba percepţia referitoare la construcţia de nave şi navigaţie din epoca antică.”, a precizat profesorul Jon Adams, unul dintre liderii expediției, directorul Centrului de arheologie maritimă de la Universitatea Southampton din sudul Marii Britanii.
”Aici avem o navă care navigă prin împrejurimi și se bucură de viața de pe puntea vasului care este în mod esențial intactă. Catargul există încă, toată superstructura este prezentă aici, băncile pentru drum sunt aici, iar aceasta este cârma care are chiar și un timonier atașat.”

Descoperirea epavei este rezultatul a trei ani de explorări acvatice la adâncime efectuate de cercetătorii participanți la expediția Black Sea MAP din cadrul Maritime Archaeology Project. O suprafață de peste 2.000 de kilometri pătrați din largul țărmului bulgar al Mării Negre a fost supusă studiului științific. Cercetarea acvatică a adâncimilor din această zonă a fost întreprinsă cu ajutorul unui sonar și a unui vehicul acționat prin telecomandă.

”Acest tip de navă greacă de comerț a fost până acum văzut doar în desenele care decorau vasele antice grecești.”

Remarca oamenilor de știință subliniază importanța descoperirii făcute, aceasta fiind consecința neprevăzută a studiului întreprins inițial. Obiectivul demarării expediției a fost cercetarea evoluției nivelului Mării Negre și a scufundării ținuturilor din această zonă.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole