Prima navă de război, la fier vechi

În anul Centenarului, România își vinde, la fier vechi,  istoria. Deși ar fi putu fi amenajată ca muzeu, prima navă militară românească de război, stă și ruginește în portul Mangalia, la 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial și de la Marea Unire.

Uniunea Salvați România cere Guvernului să ia toate măsurile legale cu privire la vânzarea, la fier vechi, a Canonierei Lt Cdr. Eugen Stihi, prima navă de luptă intrată în dotarea României Mari. Potrivit  senatorului Nicu Fălcoi, membru în comisia de apărare, acest lucru este un afront adus miilor de soldați din Marina Militară care timp de 100 de ani și-au dat viața pentru țară.

“(…) faptul că o navă simbol pentru istoria Armatei Române este vândută la fier vechi, în loc să fie transformată într-un muzeu, arată, încă o dată, dacă mai era nevoie lipsa de cultură istorică a acestui Guvern.

Consider că este o totală lipsă de respect faţă de moştenirea pe care soldaţii Armatei Române ne-au lăsat-o. În loc să cheltuim sute de mii de euro pe chermeze festiviste, cu iz electoral, am face mai bine dacă sumele acestea ar fi folosite pentru recondiţionarea unor certe simboluri ale României Mari, aşa cum este cazul Canonierei ‘Eugen Stihi'”.
Într-un comunicat transmis de MAPN se arată că procedura de vânzare va fi sistată.

„Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a dispus astăzi, 24 octombrie, Statului Major al Forțelor Navale, Direcției Generale Juridice a M.Ap.N. și C.N. Romtehnica S.A. identificarea unei soluții care să permită păstrarea navei în patrimoniul ministerului, în condițiile permise de lege, în vederea punerii în valoare a potențialului ei istoric”

Canoniera „Lt. Cdor. Eugen Stihi” a fost lansată la apă în 1916 în Franța, iar din 1920 a intrat în dotarea Marinei Române. Confiscată de Armata Roşie în septembrie 1944, nava a fost restituită Forţelor Navale Române în 12 octombrie 1945. Scoasă din serviciul militar în 1956, nava a fost amenajată pentru cercetări hidrografice, iar în anul 2004 a fost scoasă definitiv din uz.  În perioada decembrie 2010 – februarie 2011, la iniţiativa Ligii Navale Române, bătrâna canonieră a intrat pe doc în şantierul civil Mangalia, timp în care s-au executat lucrări menite a o menţine pe linia de plutire.  După terminarea reparaţiilor, nava a fost transformată în primă fază în poligon de instrucţie marinărească şi de vitalitate, cu scopul de a fi mai târziu amenajată ca navă muzeu. Tentavia a eșuat însă în anul 2015.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole