România va trece la ora de iarnă

În ciuda controverselor din Uniunea Europeană cu privire la trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers, în continuare se întâmplă acest lucru. Prin urmare, în  noaptea de 27 spre 28 octombrie, vom da ceasul înapoi cu o oră. Potrivit specialiștilor, trecerea la ora de iarnă aduce cu sine efecte asupra organismului. Această schimbare ne face mai irascibili și poate determina insomnii și stres.

În ultima duminică din luna octombrie, adică în data de 28, România trece la ora de iarnă, astfel ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Această schimbare ne poate afecta mai mult decât ne dăm seama.
Specialiștii spun că, teoretic, avem nevoie de o singură zi pentru a ne adapta la ora de iarnă.
Oamenii trebuie să adoarmă cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit, iar asta poate fi de multe ori dificil. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Potrivit specialiștilor, fiecare persoană se adaptează diferit la trecerea de la ora de vară la cea de iarnă.
De asemenea, acest lucru poate afecta ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.
În luna septembrie, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa din 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Astfel că, până în aprilie 2019, fiecare stat membru UE ar trebui să comunice dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă.
Ultima trecere obligatorie la ora de vară va avea loc duminică, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole