Spitalele românești, pline de infecții

După  3 ani de la tragedia din clubul Colectiv, spitalele de stat din România continuă să fie bântuite de infecții nosocomiale. Cu toate acestea, instituțiile raportează de 5 ori mai puține infecții decât cele din Germania.

În spitalele din România au fost raportate anul trecut 19.607 infecții, dintre care 1.304 septicemii. Numărul acestora raportate în 2017 aproape că s-a dublat comparativ cu anul 2014. În multe cazuri, infecțiile din spitale continuă să nu fie relatate, o spun medicii și o recunoaște, în declarațiile publice, și Ministrul Sănătății, Sorina Pintea . Paradoxal, nivelul declarat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în timp ce în spitalele căutate de români în Germania este de 8%.

“Pentru furnizorii de servicii de sănătate, monitorizarea calității nu este o preocupare sistematică. De exemplu, identificarea, analiza, controlul și monitorizarea riscului infecțios intra-spitalicesc înregistrează încă deficiențe semnificative. Raportarea infecțiilor asociate asistenței medicale sau a incidentelor/accidentelor cu risc infecțios ocupațional este deficitară”, se arată într-o declarație a Ministerului Sănătății.

Condiție principală pentru ca o infecție nosocomială să poată fi raportată este ca fiecărui pacient să i se ia probe bacteriologice la internare, condiție care nu este respectată în spitalele din România. Totodată, poate fi raportată oficial doar în cazul în care se poate dovedi că pacientul a luat-o din spital: adică atunci când pacientului respectiv i s-au luat probe bacteriologice la internare și nu avea, la acel moment, respectiva infecție. De asemenea, harta bacteriologică a spitalului trebuie actualizată în permanență. Un alt lucru care se face în spitalele din străinătate, dar nu și în cele din România.
Redactor: Alexandra Panait

Cele mai Accesate Articole