Trei ani de la Colectiv

Astăzi se împlinesc trei ani de la tragedia din Colectiv, trei ani de lacrimi, durere şi revoltă. După seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alţi aproape 200 au fost răniţi. Chiar şi acum, supravieţuitorii încă se luptă cu rănile, cu operaţiile şi cu coşmarurile trăite în zilele următoare incendiului.

În seara de 30 octombrie 2015,  sute de tineri se aflau în clubul Colectiv din fosta fabrică Pionierul din Bucureşti unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, la lansarea albumului „Mantras of War”. La ora 22 și 32 de minute a izbucnit un incendiu puternic provocat de artificiile de pe scenă. Focul s-a extins rapid în doar câteva secunde. În acea noapte, 27 de tineri și-au pierdut viața, iar aproape 200 de răniţi au fost transportați la 11 spitale din București. În săptămânile următoare, 37 dintre supraviețuitori au murit în spitale. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit. Și tot așa bilanțul final a ajuns la 65 de tineri decedați iar o parte din cei răniți încă mai au nevoie de tratament.
O supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv relatează:

“Situaţia arşilor s-a înrăutăţit în țara noastră după anul 2015. Pacienţii sunt externaţi cu plăgi deschise de teamă să nu se infecteze în spital, pleacă fără să fie informaţi despre vreun protocol de îngrijire şi fără o reţetă medicală. În Germania am înţeles ce înseamnă să îţi pese de arşi. Să gândeşti un sistem întreg prin care să îi sprijini în aşa fel încât să nu rămână mutilaţi şi să nu aibă coşmaruri din cauza condiţiilor din spitale. Au trecut 3 ani de la Colectiv. Viaţa nu merge înainte şi Colectiv nu este doar un incendiu dintr-un club, petrecut în data de 30 octombrie 2015. Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România. În multe instituţii din România. În multe suflete din România. Colectiv este de fiecare dată când un om moare pentru că medicamentul de care are nevoie nu este de găsit. România, Colectiv nu este doar al nostru, al celor care am fost acolo sau al celor care am pierdut oameni. Este şi al tău”, scrie Alexandra Furnea pe Facebook.

Acum, la 3 ani de la tragicul eveniment, șeful statului a depus o coroană de flori, a aprins o lumânare și a ținut un scurt moment de reculegere.
În Capitală au fost anunțate mai multe evenimente, în memoria celor care și-au pierdut viața în urma incendiului, printre care și un marş comemorativ, denumit “Marşul Chitarelor”.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole