Legea transplantului, finalizată

Peste 5.000 de români figurează pe listele pentru transplant. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, admite că autoritățile nici măcar nu au o evidență clară a pacienților care au nevoie de un transplant. Numărul acestora depășește cifra oficială cu câteva mii.

Sorina Pintea a afirmat că proiectul legii transplantului este finalizat. De asemenea, în urma discuţiilor cu reprezentanţii sistemului medical din Ungaria, urmează a fi semnat un acord care va permite ca 10 pacienţi români să fie transplantaţi pulmonar în ţara vecină.
Organizația internațională non-profit include țări precum Austria, Germania, Belgia, Croația, Ungaria, Luxemburg, Olanda și Slovenia.
În prezent, legislația permite doar  “acordul informat” pentru a putea fi donator de organe. Acest lucru înseamnă că un pacient aflat în moarte cerebrală devine donator doar în cazul în care familia sa își dă acordul. Totodată există și posibilitatea ca o persoană care vrea să își doneze organele să se înscrie, în timpul vieții, în registrul donatorilor, pentru a i se preleva atunci când ajunge în moarte cerebrală.
Ministrul Sorina Pintea a schimbat recent conducerea Agenției Naționale de Transplant și promite pentru luna aceasta prezentarea proiectului unei noi legi a transplantului precum și criterii clare și transparente, pe care admite că nu le avem în acest moment.
Reporteri: Alexandra Panait / Oana Jărloianu ; Imagine: George Dima

Cele mai Accesate Articole