Elveția elimină restricțiile pentru români

Vești bune pentru români! De la sfârșitul lunii mai 2019, Elveția va elimina toate restricțiile pentru cetățenii români care vor să muncească aici. Anunțul a fost făcut de președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, aflat în vizită oficială la București.

Potrivit președintelui Confederației Elvețiene, în prezent, în Elveția trăiesc aproximativ 30.000 de cetățeni români. În momentul aderării României la UE, Elveția a trebuit să ia hotărârea de a lărgi această liberă circulație și pentru cetățenii români, un proces care a presupus mai multe etape în aplicarea lui și care a determinat menținerea acelor clauze.

”Pot să confirm acest lucru, în luna mai a anului viitor ajungem la finele acestui proces. După care dată, iată că nu va mai exista nicio diferență și nicio restricție”, a afirmat  Alain Berset.

De asemenea, și Șeful Statului a precizat că discuțiile pe această temă au fost pozitive.

”Elveția, din motive pur tehnice a trebuit să revină la această, hai să nu-i spunem restricție, la aceste contingente, și, în condițiile în care mi s-a confirmat că discuțiile în societatea elvețiană sunt într-o notă pozitivă despre România, despre români, nu-mi rămâne decât să salut faptul că, începând cu sfârșitul lunii mai 2019, nu va mai exista nicio restricție”.

În momentul aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Elveţia a introdus restricţii privind accesul cetăţenilor celor două state pe piaţa muncii. Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană şi din Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole