Clădiri emblematice, într-o altă lumină

10 clădiri emblematice ale României a căror istorie este strâns legată de ultimii o sută de ani sunt iluminate architectural, în cadrul  unui proiect dedicat Centenarului Marii Uniri. Printre acestea se afla și Cazinoul din Constanța. Inițiatorii proiectului, vor să ofere oamenilor atât informații cu privire la monumentele respective, cât și rolul pe care l-au avut acestea în dezvoltarea societății românesti.

Trecem aproape zilnic pe lângă monumentele orașului nostru fără să le acordăm atenția cuvenită. Un light designer a găsit cel mai bun mod de a le readuce în lumina reflectoarelor, pentru a le aprecia așa cum se cuvine.
”Mă vezi? 1918 într-o altă lumină” este un proiect desfășurat în șase orașe din România, în perioada 29 octombrie – 13 noiembrie, în care zece clădiri istorice cu o importanță deosebită, sunt iluminate architectural în contextul Centenarului.
Mai exact, în jurul fiecărei clădiri emblematice va fi creat un spectacol vizual și sonor, de aproximativ 15 minute, care va fi reluat de 5 ori pe parcursul unei seri.
Mai mult dect atât, publicul va putea asculta și o poveste a fiecărei clădiri spusă prin vocea actorului Șerban Pavlu.
Pe 6 noiembrie, spectacolul de lumini va poposi la Cazinoul din Constanța. Iluminarea acestuia este și un semnal de alarmă cu privire la starea avansată de degradare și posibila pierdere a acestei capodopere arhitecturale și istorice.
Pe lângă punerea în valoare a celor 10 cladiri reprezentative, inițiatorii acestui proiect, își doresc să ofere locuitorilor din cele 6 orașe atât informații cu privire la monumentele respective, cât și rolul pe care l-au avut acestea în dezvoltarea societății românesti. Accesul publicului este gratuit.  Cei care nu vor putea asista la evenimente le pot vizualiza live pe pagina de Facebook a Asociației Culturale pentru Educația prin Artă și cea a proiectului – Mă vezi? 1918 într-o altă lumină. Cofinanțat de Ministerul Culturii și Ministerul Integrării Europene, proiectul se desfășoară în această perioadă în București, Iași, Constanța, Sighet, Arad și Alba Iulia.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole