Salarii mai mari pentru profesori

Vești bune pentru dascăli! Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, că vor creşte salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2019. Aceasta a prezentant mai multe grafice, conform cărora cea mai mare creștere o vor avea profesorii universitari. 

Profesorii universitari vor avea un plus de 693 de lei, astfel că aceștia vor ajunge la un brut de 9.289 de lei. În ceea ce privește asistenții universitari, acestia vor beneficia de o creștere de 141 de lei, ajungând la un salariu de peste 3.700 de lei.
Nici cei din învățîmântul preuniversitar nu sunt uitați. Potrivit graficelor, un profesor cu 25 de ani vechime va avea o creștere de 327 de lei și va ajunge la 5.376. Profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea și ei o creștere de 343 de lei și vor ajunge la 4.477, iar profesorii debutanți vor primi o creștere undeva la peste 1.400 de lei. Potrivit ministrului, multe dintre aceste salarii vor continua să crească până în anul 2022.
Salariile profesorilor au crescut la 1 ianuarie 2018, precum și în luna martie, potrivit Legii salarizării unitare. Actul stabilește ca sumele fixate ca ținte salariale pentru anul 2022 să fie atinse gradual, în anii următori.
Totodată, Lia Olguţa Vasilescu a mai afirmat că medicii și asistentele nu vor beneficia de mărire de salariu.

„Medicii și asistentele nu vor avea niciun fel de creștere de la 1 ianuarie, pentru că au urcat direct pe grila din 2022. Creșteri vor fi la celelalte categorii din Sănătate”, a declarat Olguța Vasilescu.

Potrivit Ministrului Muncii, salariul minim pe economie ar urma să crească de la 1 ianuarie 2019 la 2.080 de lei şi respectiv 2.350 de lei pentru cei cu studii superioare sau cu cel puțin 15 ani vechime în muncă.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole