România va adopta moneda euro

Din anul 2024, România va adopta moneda euro. Declarația a fost făcută, la sfârșitul săptămânii trecute, de către Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici,  Calendarul cu toate etapele, va fi prezentat în luna decembrie, iar săptămâna viitoare va fi adoptat un memorandum în acest sens. 

România urmează să treacă la moneda euro, dar până acum nu s-a stabilit un calendar clar în acest sens. La începutul lunii martie, liderul PSD Liviu Dragnea spunea, la Congresul PSD, că s-a decis ca ţara noastră să adopte moneda unică europeană în 6 ani.
Prezent la Gala Topului Național al Firmelor Private din România, Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a anunţat că a fost decis anul în care România va adopta moneda euro și anume 2024.
Șeful de la Finante a mai spus că, în luna decembrie, va fi prezentat calendarul cu toate etapele, iar săptămâna viitoare va fi adoptat un memorandum în acest sens.
Totodată, europarlamentarul Siegfried Mureşan a atras recent atenţia asupra faptului că România mai îndeplineşte doar una dintre cele cinci condiţii de aderare la zona euro. Amintim aici de datoria publică, care se menţine încă la nivelul de 35% din PIB, dar deficitul bugetar creşte şi inflaţia la fel.

“Pentru a deveni stat membru al zonei euro trebuie îndeplinite cinci condiţii. Prima este condiţia datoriei publice, sub 60% din PIB. În România datoria este în creştere, acest guvern ne îndatorează, dar încă suntem sub această limită. Este singura condiţie pe care o îndeplinim. În urmă cu doi ani de zile îndeplineam şi cea de-a doua condiţie, şi anume criteriul inflaţiei. (…)”, a spus Mureşan.

La sfârșitul lunii martie a fost formată Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro. Reuniunea Comisiei a avut loc la Palatul Victoria, cu participarea preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, şi a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Din zona euro fac parte 19 state dintre cele 28 membre ale Uniunii Europene.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole