Scrisoare deschisă a supraviețuitorilor din Colectiv

Mai mulți supraviețuitori din clubul Colectiv au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Ei cer înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență pentru marii arși. Printre semnatarii scrisorii se numără și Andrei Găluț, singurul supraviețuitor al formației Goodbye to Gravity, care concerta în acea seară fatidică de 30 octombrie în club.

Solicitarea supraviețuitorilor de la Colectiv vine după ce un tânăr a suferit arsuri grave într-o explozie din Piatra Neamț și a fost transferat cu greu la o clinică din străinătate, dar și după ce ministrul Sănătăţii a recunoscut recent incapacitatea statului român de a trata marii arşi.

“După cum foarte bine știți – iar mobilizarea dumneavoastră în cazul pacientului Alexandru Băiașu din Piatra Neamț e o dovadă în acest sens – supraviețuirea unui mare ars  cu peste 30% din suprafața corporală sau pacienți cu arsuri profunde depinde de transportarea cât mai rapidă într-un centru de arși, fiecare oră putând face diferența dintre viață și moarte. Modul în care autoritățile și persoanele responsabile s-au activat în toate cazurile în care a fost nevoie de transportarea unui ars arată că lucrurile nu mai pot continua cu improvizații și soluții ad-hoc (…)”, se arată în scrisoare

Supraviețuitorii tragediei din Colectiv susțin că s-a demonstrat că România nu are capacitatea de a trata și îngriji marii arși. Prin urmare ar trebui să existe un transfer automat către astfel de centre din Europa, cu care să fie încheiate protocoale. Totodată, semnatarii scrisorii au mai precizat că, ar trebui să existe un fond permanent de urgență, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arși cât și achitării costurilor legate de operațiunile de transfer și spitalizare în străinătate, pe toată durata tratamentului și recuperării pacienților. Ma mult decât atât, ei cer o întâlnire cu premierul și cu ministrul Sănătății, până la finalul acestei săptămâni, pentru a discuta despre stadiul implementării în spitale a planului de limitare a răspândirii germenilor din lista OMS, precum și a stadiului construcției și dotării centrelor de arși.
Scrisoarea a fost semnată de către 21 de supraviețuitori ai incendiului din Colectiv, printre care se numără și Andrei Găluț, singurul membru al formației Goodbye to Gravity, care a scăpat cu viață în acea seară fatidică de 30 octombrie.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole