Pasărea anului 2019

Specialiștii ornitologi invită românii să aleagă Pasărea Anului 2019 în România. Timp de o lună, puteți vota, pe pagina de Facebook a Societății Române Ornitologice, pentru una dintre cele cinci specii alese ca fiind reprezentativă pentru țara noastră. Prin acest proiect se dorește ca oamenii să afle mai multe lucruri despre păsările care trăiesc în țara noastră.

Mecanismul de votare este unul foarte simplu. Intraţi pe pagina de Facebook a Societăţii Ornitologice Române şi în albumul Pasărea Anului 2019 găsiţi toate speciile intrate în competiţie. La finalul lunii noiembrie, pasărea care a strâns cele mai multe like-uri va fi declarată specia anului 2019. Societatea Ornitologică Română postează în mod constant informații inedite despre speciile intrate în concurs.

„Am ales cinci specii dintr-un total de aproape 400 care apar în România, pe care le propunem publicului. Dat fiind faptul că este pentru prima oară când organizăm acest concurs, am decis să avem cinci specii comune, pe care oamenii le pot observa cu ușurință atunci când ies în natură. Sunt specii care se regăsesc și în orașe, dar și în arii naturale protejate, specii ușor de recunoscut, carismatice, cu o poveste interesantă pentru fiecare dintre ele”, a declarat Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al SOR.

Prima propunere este cucuveaua, Athene noctua, cel mai cunoscut răpitor de noapte din România. Din punt de vedere al superstițiilor este considerată  un mesager al nenorocirilor, calamităților și al morții. Oamenii au asociat-o pe nedrept cu moartea, ea fiind prezentă la privegherea persoanelor decedate doar pentru insectele care se adună acolo unde mirosul este puternic. Cucuveaua este una din speciile care limitează populațiile de rozătoare din aproapierea caselor.
Mierla,Turdus merula este a doua opțiune propusă pentru votare. A treia specie supusă votului este sfrânciocul roșiatic, Lanius collurio, un adevărat Vlad Țepeș al lumii păsărilor. Vânturelul roșu, Falco tinnunculus este specia de șoim cel mai des întâlnită în România și în Europa. Pupăza,Upupa epops este specia cel mai ușor de recunoscut din cele cinci pe care le-au propus specialiștii de la SOR.
Mult mai multe informații, care mai de care mai interesante le puteți afla accesând pagina oficială a Societăţii Ornitologice Române.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole