Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Peste 1,3 milioane de români își celebrează astăzi onomastica. Gabriel, Gabriela, Mihai sau Mihaela sunt cele mai întâlnite nume primite de creștini-ortodocși la botez.

La 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. În vechime, această sărbătoare era o simplă aniversare anuală a preamăririi unei biserici a Sfântului Arhanghel Mihail, amplasată la termele lui Arcadius din Constantinopol. Vechile sinaxare descriu această zi ca pe o cinste închinată doar Sfântului Arhanghel Mihail. Mai târziu, Biserica a stabilit data de 8 noiembrie ca fiind un praznic al tuturor Sfinților Îngeri.
În limba ebraică, ”Mihail” înseamnă ”Cine este ca Dumnezeu?”,iar Gavriil semnifică ”bărbat-Dumnezeu”. Iconografia îl ilustrează pe Sfântul Arhanghel Mihail purtând o sabie de foc, ca simbol al pedepsirii păcatului, în timp ce Sfântul Arhanghel Gavriil este reprezentat cu o floare de crin alb în mână, ca semn al bucuriei și binecuvântării.
Prin „arhanghel” se înțelege „mai mare peste îngeri” sau „cel dintâi dintre îngeri”, iar „înger” înseamnă „vestitor”.
În trecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere şi până la moarte. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la Judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele născute din patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole