Un proiect pentru România

România va avea în curând o Asociaţie a Pacientului Ars. Ministrul Sorina Pintea le-a promis supraviețuitorilor din Colectiv un mecanism de intervenţie în cazul unui accident cu mari arşi. Acesta ar urma să fie complementar celui european de intervenţie în caz de dezastre, care nu a fost activat la timp după incendiul de acum trei ani din clubul Colectiv. 

În urma discuțiilor purtate ieri cu Ministrul Sănătății, reprezentanții asociației Colectiv au primit asigurările creării unui mecanism pentru intervenţia imediată în cazul unui accident cu mari arşi.

“Am obţinut acordul ministerului pentru a crea acest mecanism pe care îl propunem. Pe 21 noiembrie, la ora 14.00, vom avea o primă întâlnire a unui grup de lucru din care facem parte şi noi pentru crearea acestui mecanism, în cadrul ministerului, pentru intervenţia imediată în cazul existenţei unui accident cu mari arşi. Şi acest mecanism să fie complementar cumva cu Mecanismul european de intervenţie la dezastre, cel care nu a fost activat la timp la Colectiv. (….) Principiul este următorul: eliminarea tuturor chestiunilor de acţiune ad-hoc în cazurile de mari arşi”, a declarat Mihai Grecea, unul dintre răniţii de la Colectiv, după întâlnirea cu ministrul Sorina Pintea.

De asemenea, reprezentanţii victimelor de la Colectiv se vor întâlni cu comisiile de chirurgie plastică şi de recuperare în domeniul pacienţilor care suferă accidente şi arsuri, în vederea îmbunătăţirii legislaţiei. În prezent, aceşti pacienţi beneficiază doar de două săptămâni de recuperare, în timp ce în practică recuperarea pentru pacienţii cu arsuri ajunge până la doi-trei ani.Totodată, Mihai Grecea, unul dintre răniții de la Colectiv spune că trebuie eliminată birocraţia.

„În momentul de faţă, există bani pentru arşi, dar nu există credibilitatea ministerului în ochii spitalelor din afară. Există un ghid pentru arşi, care e cunoscut de către spitalele din ţară în momentul ăsta, dar acel ghid de arşi cumva limitează acţiunea, pentru că spitalele din provincie sunt cumva crispate. În momentul în care au un pacient ars, vor să scape cât mai repede de el, să-l trimită la Bucureşti, unde nu avem niciun centru de arşi. Centrele de arşi propriu-zise, cele care pot trata arşii mari, nu există în România şi atunci, pentru a putea salva viaţa acestor oameni trebuie să-i trimitem afară. Mecanismul scurtcircuitează toate volutele astea birocratice ale momentului, pentru a putea scoate pacienţii în cel mai scurt timp afară din ţară către un centru de arşi adevărat. Adică protocoalele cu acele centre, ca să se creeze o relaţie de încredere, garanţii financiare şi în plus asigurarea transportului cu aeronave militare”.

Mihai Grecea  a mai adăugat că, transferul pacienţilor arşi în străinătate nu este o soluţie ideală, dar respectă dreptul constituţional la viaţă al cetăţeanului român, pe care statul trebuie să îl garanteze, precizând că ministrul a înțeles situaţia acestor pacienţi şi vrea să schimbe ceva. Prin urmare, supravieţuitorii din clubul Colectiv vor forma o asociaţie care să se ocupe de situaţia pacienţilor arşi, care se va numi Asociaţia Română a Pacientului Ars.
Redactor: Oana Jărloianu

Cele mai Accesate Articole