Alertă aeriană deasupra Mării Negre

După ce un avion militar american a fost interceptat de unul rusesc în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre, ministrul apărării, Mihai Fifor, vine cu o declarație în acest sens:,,astfel de incident nu reprezintă o excepție, ba mai mult decât atât, acest lucru se întâmplă în mod frecvent”.

Aflat la Baza Aeriană 57, ministrul apărării, Mihai Fifor a făcut o declarație oficială conform căreia provocările aviaţiei militare ruse în spaţiul aerian al Mării Negre se întâmplă în mod regulat. Incidentele de acest gen, când un avion militar american este interceptat de un avion rusesc în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre, se înscriu în calendarul evenimentelor cu fracvență relativ mare.

„Astfel de incidente din păcate sunt relativ frecvente, nu mă refer la genul acesta de interceptări, lucrul acesta nu s-a mai întâmplat într-adevăr şi a fost o atitudine cel puţin bizară din partea Federaţiei Ruse. A fost o provocare evidentă şi noi credem că astfel de acţiuni nu îşi au locul în astfel de situaţii, pentru că sunt provocări care pot avea urmări neplăcute. Se pot întâmpla accidente şi nimeni nu îşi doreşte un astfel de lucru”, a explicat ministrul.

Mihai Fifor a ținut să întărească  faptul că rolul poliţiei aeriene este de a preveni încălcarea spaţiului aerian al NATO şi că până acum nu au fost înregistrate incidente de acest nivel.

„Noi credem că există destul spaţiu pentru a putea să ne desfăşurăm misiunile. Am arătat-o în repetate rânduri că suntem pregătiţi pentru aceste misiuni împreună cu aliaţii noştri. Ştim cu toţii că au mai fost astfel de raportări şi din partea colegilor canadieni, cu aeronave ale Federaţiei Ruse care s-au apropiat de spaţiul aerian NATO. Repet şi de data aceasta, nu au intrat în spaţiul aerian NATO, dar tocmai acesta este rolul misiunii de poliţie aeriană, acela de a preveni astfel de lucruri şi tocmai de aceea suntem pregătiţi şi efectuăm aceste misiuni (…) Nu aş putea să dau un număr exact al acestor incidente. Aeronavele noastre se ridică ori de câte ori este nevoie şi îndeplinesc misiunile de poliţie aeriană. Repet, acesta este rolul, de aceea suntem aici cu partenerii noştri” , a subliniat Fifor.

În acest context, ministrul a susținut că data de 15 noiembrie este preconizată pentru anunţul referitor la finalizarea procedurii, al cărei obiect îl reprezintă construirea într-un şantier naval din România a patru corvete. Acest lucru va fi posibil  prin susținere primită în cadrul parteneriatului referitoare la cooperarea industrială şi transferul de tehnologie. Totodată, el a afirmat şi că proiectul dotării cu submarine a Forţelor Navale Române este în continuare pe agenda de lucru.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole