40% mai mult pentru programul „Masă caldă în şcoli”

Potrivit primului ministru, Viorica Dăncilă elevii se vor bucura de un pachet alimentar mult mai consistent în cadrul programului „Masă caldă în şcoli”. Se urmărește astfel reducerea fenomenului de abandon școlar.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat în debutul şedinţei de guvern, că urmează să fie adoptată o ordonanţă de urgenţă în baza căreia valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază copiii în cadrul programului pilot „Masă caldă în şcoli“ va fi majorată cu aproximativ 40%.

„Ne preocupă creşterea accesului copiilor la educaţie şi reducerea abandonului şcolar. Vom continua programul pilot ‘Masă caldă în şcoli’, destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar, într-o formulă îmbunătăţită. Printr-o ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta azi, majorăm cu aproximativ 40% valoarea pachetului alimentar zilnic de care beneficiază fiecare copil, de la 7 lei, cât a fost până acum, la 10 lei. Astfel, bugetul alocat programului creşte de la 30,7 milioane lei la 46,7 milioane lei“, a anunţat Viorica Dăncilă.

Ministrul a făcut referire și la o altă modificare pe care o aduce noul actul normativ, respectiv  trecerea de la ani şcolari la ani calendaristici, „pentru a simplifica procedurile de atribuire a contractelor” de către compartimentele de specialitate din administraţiile locale.

„Această modificare contribuie la asigurarea continuităţii programului pilot. Am decis continuarea acestui program având în vedere beneficiile aplicării înregistrate ca urmare a aplicării lui până acum, şi anume scăderea abandonului şcolar, diminuarea absenteismului şi a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentaţii sănătoase“, a menţionat primul ministru.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat la data de patru aprilie 2017 decretul privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Prin noua lege, copiii din cele 50 de grădiniţe şi şcoli prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă au beneficiat, în mod gratuit, pe perioada anului şcolar în curs, de un pachet alimentar sau o masă caldă, zilnic, în valoare de 7 lei. Aici sunt incluse două categorii de unităţi de învăţământ care participă la acest program-pilot: şcoli şi grădiniţe din medii geografice izolate şi din comunităţi sărace, precum şi licee şi colegii pedagogice care reunesc elevi din toate ciclurile de învăţământ, cunoscut fiind faptul că aceste şcoli au un procent ridicat de elevi proveniţi din mediul rural.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole