Trei ani de la atentatele din Paris

Au trecut trei ani de la atentatele teroriste care au avut loc la Paris în noiembrie 2015. Franța a adus un omagiu victimelor acestei tragedii prin organizarea de comemorări la nivel național.

Paris. Seara de 13 noiembrie 2015 și primele ore ale zilei următoare. Arondismentele 10 și 11. O serie de atacuri armate, atentate cu bombă și luare de ostatici. Acestea sunt coordonatele unei tragedii petrecute în urmă cu trei ani în metropola pariziană. La finalul ei, 130 de morți și aproape 500 de răniți. Ministerul Afacerilor Externe din țara noastră anunța la acea vreme că printre victime sunt și doi cetățeni români, Lăcrămioara Pop și Ciprian Calciu. Revendicate de Statul Islamic, atentatele teroriste din noiembrie 2015 din capitala Franței au îndoliat sufletele oamenilor din lumea întreagă.
La trei ani de la tragicul eveniment, ancheta judiciară este aproape finalizată și majoritatea autorilor masacrului au fost identificați. Unsprezece persoane sunt inculpate și alte șapte sunt date în urmărire.
Investigațiile efectuate până în prezent au elucidat aspectele privind pregătirea și modul de operare al celulei jihadiste care a avut ramificații în Franța, Belgia și în zona de conflict irakiano-siriană. Ancheta ridică o serie de alte întrebări legate de posibila existență a unor protagoniști neidentificați  și de rolul jucat de francezii Jean-Michel și Fabian-Clain, doi frați din Toulouse, convertiți la jihad și plecați în Siria. Ipotezele investigațiilor îi plasează pe cei doi drept coordonatorii masacrului din noiembrie 2015.
Concluzia finală a anchetei trebuie constatată până în septembrie 2019 pentru a nu depăși maximumul celor patru ani de detenție preventivă stabiliți de lege, pe care unii inculpați îl vor împlini. Printre aceștia se numără și Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandoului care a executat măcelul. Procesul ar putea avea loc în anul 2021.
Redactor: Mihaela Țânțaru

Cele mai Accesate Articole