Un dar de suflet, Imnul Dobrogei

În anul 2015, cu ocazia împlinirii a 137 de ani de la revenirea Dobrogei la România Mare, maestrul Dumitru Lupu a dăruit acestui tărâm aflat între ape, un imn pe versurile poetei şi textierei Carmen Aldea Vlad. Imnul a fost încredinţat tenorului Iulian Bratu, solist la Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa.

La 9 septembrie 2015, Camera Deputaţilor a decis ca ziua de 14 noiembrie să poarte însemnătatea națională de Ziua Dobrogei.  Adoptată cu 282 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi patru abţineri, a fost admisă o propunere legislativă în acest sens. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare declararea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei, dată la care, în 1878, în urma Războiului de Independenţă, Dobrogea a revenit la teritoriul României. Pentru a marca această zi, regretatul compozitor Dumitru Lupu a făcut un cadou acestor locuri de suflet prin crearea unui imn care să dăinuie în timp.

„Pe la începutul lunii octombrie, stârnit de profesorul Dan Mihăescu, că se apropie Ziua Dobrogei, am compus, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, Imnul Dobrogei. Cu sprijinul unui grup de entuziaşti, patru corişti de la Operă, o pianistă de la Facultatea de Arte, dirijaţi de Adrian Stanache, am realizat un demo al acestei lucrări”, ne mărturisea cu entuziasm, în 2015, compozitorul Dumitru Lupu.

Pe tot parcursul acestui An Centenar, s-a luat decizia ca înaintea fiecărei şedinţe de Consiliu Local Municipal sau de Consiliu Judeţean să se intoneze, alături de Imnul Naţional, şi Imnul Dobrogei.
Redactor: Sondra Sandu

Cele mai Accesate Articole