Carlos Ghosn a fost arestat

Vârful de lance al alianței auto Renault – Nissan – Mitsubishi Motors se confruntă cu acuzații grave. Carlos Ghosn, președintele director  general al grupului, a fost arestat luni la Tokyo pentru nedeclararea la fisc a tuturor  veniturilor sale, dar și pentru utilizarea de bunuri în interes personal. Acuzele au fost formulate de constructorul auto japonez Nissan și pot periclita stabilitatea grupului.

Arestarea președintelui director general al alianței auto Renault – Nissan – Mitsubishi Motors a provocat un adevărat tsunami în cadrul grupului. Sfârșitul erei Ghosn pune sub semnul întrebării viabilitatea acestui gigant din industria de automobile. Alianța Renault – Nissan, lărgită prin încorporarea Mitsubishi în anul 2016, a căpătat anul trecut statutul de lider mondial în producția de automobile, cele 10,6 milioane de unități fabricate surclasând mărcile Volkswagen și Toyota. Sub oblăduirea lui Carlos Ghosn, consorțiul Renault – Nissan s-a revigorat financiar iar prin investițiile uriașe în automobilele electrice a apăsat pedala de accelerație pentru dezvoltarea acestui segment de piață. A fost primul grup care a acordat crezare acestei nișe. Ridiculizată inițial, inițiativa s-a bucurat de succes iar concurența i-a urmat exemplul.
470.000 de salariați, 122 de fabrici pe toate continentele și zece mărci de automobile oglindesc performanța colosului din industria producătoare de autovehicule!
Luni, vestea arestării celui supranumit ”ucigașul costurilor” a bulversat cotația acțiunilor Renault la Bursa de la Paris. Acestea au scăzut cu 14 procente. Nu același lucru s-a întâmplat cu acțiunile Nissan, gongul de final al Bursei din Tokyo a închis piața niponă a acestor titluri înainte de apariția informațiilor cu privire la arestarea lui Carlos Ghosn.

,,Menținerea stabilității Renault și a alianței sale cu Nissan este un obiectiv pentru îndeplinirea căruia Franța va face toate demersurile necesare, a declarat liderul de la Palatul Elysee.

Afirmația a fost făcută luni de președintele francez Emmanuel Macron, după ce producătorul auto Nissan l-a acuzat pe Carlos Ghosn de încălcarea legislației în domeniul financiar.
O reuniune a Consiliului de Administrație de la Renault se va desfășura marți după-amiază.

“Trebuie să punem la punct cât mai rapid posibil o conducere interimară. Nu vom cere plecarea oficială a lui Carlos Ghosn la Consiliul de Administraţie dintr-un motiv foarte simplu: nu avem probe care să îl acuze pe Ghosn. Nu există nimic special de semnalat cu privire la situaţia fiscală a lui Carlos Ghosn în Franţa.”, a declarat marți ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

Consiliul de Administraţie de la Nissan urmează să se pronunţe joi asupra concedierii preşedintelui Carlos Ghosn, iar constructorul nipon Mitsubishi Motors a anunţat o decizie similară.

Cele mai Accesate Articole